RunDisney 2017

Wisselvallig Magic Run Weekend 2017

Laat ik positief beginnen: het Magic Run Weekend was een geweldige ervaring. Zelfs de kritiek die ik heb op het evenement doet daar niets aan af. De atmosfeer van het hele evenement is een magische ervaring. Als je dat combineert met het sportieve element is het Magic Run Weekend een geweldige toevoeging aan het assortiment evenementen van Disneyland Parijs. Maar, er waren te veel slordigheden. Waar ging het mis? 

Vertragingen

De zorgvuldigheid die we van Disney gewend zijn is niet helemaal tot zijn recht gekomen bij de tweede editie van RunDisney. Dit begon al bij de openingsdag van het weekend waar de Expo een half uur later dan gepland open ging. De volgende dag begon ook de 5K-race ruim een half uur later dan gepland.

De Expo

De Expo is een verplicht nummer voor alle runners. Je moet daar terecht om je startbewijs (“bib”) af te halen. Nog voor de Expo officieel open ging had zich bij de ingang al lange rijen gevormd tot in Disney Village. Hoewel bijna iedereen netjes aansloot in de rij en op zijn beurt wachtte, waren er toch ook weer mensen die zich niets aantrokken van de wachtrij en direct naar voor liepen. 

Dat is op zijn minst wat vervelend, maar ook de verstrekking van de startbewijzen verliep allerminst soepel en snel. Wanneer je deelnam aan meerdere races, in mijn geval de 5 en 10 kilometer, moest je twee maal in de rij gaan staan om je startbewijs te halen. De bijbehorende t-shirts moest je daarna ook bij andere punten afhalen. Had je daarna nog tickets voor het openingsfeest, een Photopass of de Pastaparty; dan betekende dat nog een paar keer extra in de rij staan. In mijn geval ben ik ruim 3 uur onderweg geweest om alle benodigde informatie te verzamelen.

De Medailles

Voor sommige lopers bleek de finish een pijnlijke confrontatie. Niet vanwege blaren of blessures, maar door het ontbreken van de medaille. Zowel bij de 5K als bij de KidsRun waren er onvoldoende medailles. Bij de KidsRun werd dit opgelost door medailles uit te delen die eigenlijk voor de halve marathon waren bestemd. Finishers van de 5K konden bij de Expo hun gegevens achterlaten om alsnog een medaille opgestuurd te krijgen. 

De Shirts

Persoonlijk heb ik over de shirts niets te klagen. Het design staat mij zeker aan en de pasvorm is prima. Van de shirts voor de vrouwen kan dat laatste niet helemaal gezegd worden. De maatvoering kwam kennelijk niet erg overeen met de Europese maatvoering. Wanneer je normale maat een M is konden vrouwen beter een XL bestellen; de shirts vielen extreem klein. Gelukkig kon je shirts ter plekke in de Expo wel omruilen, maar dan moest de andere maat wel op voorraad zijn. 

Die voorraad was ook voor de geplande bestellingen niet compleet. Op Twitter zijn veel berichten te vinden van lopers die geen shirt hebben ontvangen bij het afhalen van hun startbewijs.

De Runs

Dit jaar deed ik voor het eerst mee met RunDisney op de 5 en 10 kilometer. Ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal van vorige runs. Onvermijdelijk zaten er overeenkomsten tussen de twee runs. Wat je voor ogen moet houden is dat een RunDisney geen topsportevenement is. Het is een sportevenement dat voor iedereen toegankelijk is: beginners en gevorderde hardlopers van elke leeftijd. 

Het eerste punt wat mij opviel was de relatief lange wachttijd tussen opstellen in de corral en het starten op de 5 kilometer. Door verschillende opkomsttijden te gebruiken zou RunDisney dit comfortabeler kunnen maken. Zeker voor de 5 kilometer, die je ‘s avonds loopt, is het qua temperatuur prettiger als je niet zo lang hoeft te wachten. Bovendien is je warming up niet echt zinnig als je daarna een half uur stil gaat staan.

Hardlopen in de avond biedt Disney dan weer wel geweldige kansen om met verlichting gave dingen te doen. Dit jaar was bijvoorbeeld de Tower of Terror voorzien van een speciale projectie.

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Jij bepaald je eigen bestemming en daar heb je geen magie voor nodig. Er zijn helaas ook geen magische oplossingen voor je problemen.

— Merida