RunDisney Medical Certificate

RunDisney: De Medische Verklaring

Bij een georganiseerd sportevenement in Frankrijk is het volgens de Franse wetgeving verplicht om in het bezit te zijn van een verklaring die aangeeft dat er geen medische bezwaren zijn tegen deelname. Voor RunDisney heb je zo’n verklaring alleen nodig als je deelneemt aan de halve marathon of één van de Challenges (aangezien daar ook de halve marathon deel van uitmaakt).

De medische verklaring is niets meer dan een standaardformulier (klik hier om te downloaden) dat getekend wordt door een arts die daarmee aangeeft dat hij geen bezwaren ziet tegen deelname. Het verkrijgen van een medische verklaring is in de meeste gevallen geen lastige opgave. Soms is je huisarts bereid om een basisonderzoek te doen en daarna de verklaring te tekenen, maar er zijn ook veel gevallen waar dit niet zomaar wordt gedaan.

Mijn huisarts weigerde

Zo ook mijn eigen huisarts. In de huisartsenpraktijk is het daar standaardregel dat eigen patiënten niet gezien worden in het kader van een medische verklaring. Mijn huisarts vertelde hierover: “Wij willen onze patiënten graag helpen. Hun belang en welzijn staat daarbij voorop. Wanneer wij aanleiding zien om de medische verklaring te weigeren kan dit de algemene verhouding tussen arts en patient in de weg staan. Daarom hebben wij er in het algemeen voor gekozen om eigen patiënten niet voor een verklaring te zien, maar verwijzen wij hen door naar collega huisartsen of een SMA.

Ook de landelijke organisatie van huisartsen, het KNMG, geeft dit advies aan huisartsen. Zij verduidelijken: “Zo’n [onafhankelijke] arts kan een eigen beoordeling maken van uw situatie. Als u daar toestemming voor geeft, kan die arts ook nog extra informatie opvragen bij uw behandelend arts(en). Uw behandelend arts moet zich kunnen concentreren op uw behandeling. Een goede vertrouwensrelatie met u is daarvoor belangrijk. Die vertrouwensrelatie kan gevaar lopen wanneer uw behandelend arts een oordeel geeft dat voor u ongunstig is. Voorkomen moet worden dat u en uw arts hierdoor in conflict raken. Daarom moet er een duidelijke grens zijn tussen de behandeling en het beoordelen of u voor bepaalde voorzieningen in aanmerking komt. Op deze manier staat niets u in de weg om uw arts alle informatie te geven die noodzakelijk is voor uw behandeling.

Het is ook belangrijk voor u dat de keuring wordt gedaan door een arts die op de hoogte is van de specifieke eisen voor het toewijzen van de voorziening die u aanvraagt. Uw eigen arts heeft niet alle kennis daarover. Hierdoor is het voor uw eigen arts ook niet mogelijk om een goed oordeel te geven.”

Sportgeneeskunde

Lukt het je niet om een verklaring te krijgen via een huisarts, niet zijnde je eigen huisarts? Dan kun je terecht bij het netwerk van sportgeneeskunde in Nederland. Je komt dan terecht bij een arts die gespecialiseerd is in de sportgeneeskunde en ondergaat een formeel onderzoek. Daarvan zijn er verschillende vormen.

Een officieel onderzoek klinkt misschien wat overdreven, maar geeft je wel duidelijk uitsluitsel over je fysieke gesteldheid. Is dat nodig dan? We nodigen je uit om het volgende filmpje van Omroep Gelderland te bekijken en laten je graag zelf die vraag beantwoorden.

Nu is dit filmpje al iets ouder. Toch is het nog steeds actueel. Bij de laatste marathon van Rotterdam 2019 overleed nog een ogenschijnlijk gezonde 28-jarige brandweer. Zo’n onderzoek geeft natuurlijk geen garantie dat jou niets kan overkomen. Maar jij zou toch liever vooraf weten dat er iets aan de hand is in plaats van het risico nemen? Wij nemen het risico liever niet!

Vergoeding door zorgverzekering

Een bezoek aan de sportarts voor een sportmedisch onderzoek heeft vaak wel een prijskaartje. Gelukkig zien de zorgverzekeringen ook het belang in van dergelijke keuringen en vergoeden zij vaak de meeste kosten, soms zelfs 100% van de kosten. Vraag dit dus even na bij je zorgverzekering voor je een afspraak maakt en voorkom verrassingen.

Het sportmedisch onderzoek

Het onderzoek komt in verschillende vormen: van een basisonderzoek tot een zeer uitgebreid sportmedisch onderzoek. Zelf heb ik vorig jaar het Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek gedaan bij Sportgeneeskunde Rotterdam. Dit is het meest omvangrijke onderzoek waaronder ook een inspanningstest is inbegrepen. Omdat de afgegeven verklaring maximaal 1 jaar geldig is ga ik binnenkort weer terug. Ik zal over die dag nog een apart artikel schrijven om je inzicht te geven hoe zo’n dag bij de sportarts verloopt.
Update: Inmiddels is de afspraak bij de sportarts achter de rug. Lees hier mijn verslag.

Om een sportarts in jouw omgeving te zoeken kun je deze handige tool gebruiken.

Handige informatie kun je verder vinden op de website van Sportzorg of Sportgeneeskunde Nederland.

Fraude met de verklaringen

Op internet zijn ook genoeg artikelen te vinden over hardlopers die frauderen met de formulieren. Zo lees je dat deelnemers hun eigen verklaring ondertekenen en inleveren bij de organisatie. Hoogstwaarschijnlijk kom je daar ook nog wel mee weg. Disney moet honderden, zo niet duizenden formulieren onderzoeken in de weken voor de start van RunDisney. Het lijkt ons niet dat zij alle formulieren controleren en verifiëren.

Toch ontraden wij je om dit te doen. Ook al is het een goedkope oplossing, je hebt immers geen kosten voor je sportmedisch onderzoek, kan het duur uitpakken. Allereerst omdat het simpelweg strafbaar is. Ook in Frankrijk is het strafbaar om een document als echt/authentiek aan te bieden, terwijl het dat niet is. Ten tweede; als de organisatie van RunDisney wel ontdekt dat er iets mis is met het formulier wordt je uitgesloten van deelname. Nog even los van het feit dat je weekend naar de knoppen is, ben je daarmee ook gelijk een hoop geld kwijt. En ten derde; als je dit toch nog overweegt heb je wellicht het YouTube-filmpje hierboven niet bekeken. Neem even 4 minuten de tijd om dat toch te doen. Als je daarna niet overtuigd bent dan denk ik niet dat wij je op andere gedachten kunnen brengen.

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Ohana betekent familie. Familie betekent dat niemand wordt vergeten of achter blijft.

— Stitch