Langs bij de sportarts

In de aanloop naar RunDisney is een afspraak bij de sportarts vaste prik om de medische verklaring te verkrijgen. Deze verklaring is verplicht als je deel wilt nemen aan de halve marathon (en dus ook als je deelneemt aan de Challenges waar de halve marathon standaard deel van uitmaakt).

Dit artikel beschrijft het traject bij de sportarts: hoe ziet zo’n dag eruit? Meer achtergrondinformatie over de verklaring hebben we op een rijtje gezet in dit artikel. We schreven al dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Je kunt misschien terecht bij je eigen huisarts, dan wel een andere huisarts, een zelfstandige sportarts of een sportmedische instelling. Vanaf mijn eerste halve marathon ben ik klant bij Sportgeneeskunde Rotterdam. Ik woon in de Randstad en deze locatie is voor mij goed te bereiken en ik vind het een fijne, betrouwbare organisatie. De keuze voor een sportmedische instelling is voor mij een ‘no-brainer’ als je gezond bezig wilt zijn. De meerkosten neem ik voor lief en staan voor mij in geen contrast met de preventieve werking. Het laatste wat je wilt is dat je Magic Run Weekend voortijdig in een ziekenhuis eindigt toch? Wees zuinig op je lichaam en laat zo’n onderzoek doen!

Waar kun je terecht?

Door heel Nederland zijn sportmedische instellingen. In sommige gevallen zijn het afdelingen van een ziekenhuis, maar ook zijn er veel zelfstandige instellingen. Op de website van Sportzorg Nederland is naast veel informatie ook een handig overzicht te vinden van alle gecertificeerde instellingen.

Overzicht van sportgeneeskundige instellingen in Nederland
Sportgeneeskunde Rotterdam

Sportgeneeskunde Rotterdam is onderverdeeld in vijf specialismen: sportgeneeskunde, revalidatiegeneeskunde, fysiotherapie, sports innovation center en het uitvoeren van sportmedische onderzoeken. Je vindt de instelling in de Rotterdamse wijk Kralingen, vlak bij de snelweg, aan de Jan Leentvaarlaan 37-47.

Sportgeneeskunde Rotterdam

Afspraak
Alle onderzoeken worden gedaan op afspraak. Deze maak je door even te bellen met 010-3042080. Na de afspraak krijg je een e-mail met daarin informatie. Door een gewijzigd rooster moest ik dit jaar mijn afspraak verzetten. Dat was geen enkel probleem.

Maak je afspraak op tijd!

Er zijn veel sporters die jaarlijks een sportmedisch onderzoek ondergaan. Dit doen ze veelal voor het hardloopseizoen start rond de maand van maart en april. Dat betekent niet dat je vroeg in het jaar het sportmedisch onderzoek moet ondergaan, maar zorg wel dat je in de periode van januari tot maart je afspraak hebt gemaakt. Maak uiterlijk een afspraak voor halverwege juni. Je moet namelijk halverwege augustus je medische verklaring al inleveren bij RunDisney.

Medische vragenlijst
Voor je naar je afspraak gaat wordt je gevraagd een medische vragenlijst in te vullen. Hierop vermeld je je persoonsgegevens en medische bijzonderheden, zoals medicijngebruik, van jou en directe familie. Zo kan de sportarts vooraf al een inschatting maken van risicofactoren. Bijvoorbeeld doordat er in de familie hart- of longproblemen voorkomen. De medische vragenlijst kun je vooraf per e-mail insturen. Het zijn natuurlijk medische gegevens en misschien vind je het dus niet prettig om dit per e-mail te versturen. Meenemen naar je afspraak kan ook.

De locatie
Bij de locatie is een eigen terrein waar altijd voldoende ruimte is om te parkeren. Bij binnenkomst meld je je bij de receptioniste. Zij geeft vervolgens aan waar je wordt verwacht. In mijn geval mocht ik door naar de wachtruimte op de begane grond. Vorig jaar moest ik eerst nog naar de kleedruimten om om te kleden. Dit jaar doe ik echter alleen het basisonderzoek en geen fietstest. Omkleden is dus niet nodig.
De wachtruimte is ruim, modern, met diverse tafels waar je nog even wat kunt lezen tot je aan de beurt bent voor de onderzoeken. Of je ploft neer op de grote bank waar je TV kunt kijken; sport uiteraard. Als je behoefte hebt aan een kopje koffie of thee dan staat er een grote automaat waar je kosteloos gebruik van kunt maken.

Het sportmedisch onderzoek
Na niet al te lang wachten wordt op opgeroepen door een dame in klassieke witte jas, de sportarts. In de spreekkamer gaan we van start met een intakegesprek. Er wordt gevraagd naar het trainingsdoel en op basis van de vragenlijst of eventuele blessures wordt er een eerste beeld gevormd.

De eerste onderzoeken bestaan uit fysiek onderzoek; het beluisteren van hart en longen, lengte opmeten, gewicht bepalen en vetpercentage meten. Ook onderzoekt de arts je onderbuik op eventuele afwijkingen.

Daarna volgt in een andere ruimte het ECG om de hartfunctie te beoordelen. De gehele borst en buik worden met speciale zuignapjes beplakt en daarna mag je rustig even blijven liggen zodat er een hartfilmpje gemaakt kan worden. De zuignapjes zijn pijnloos (en stukken beter dan de ouderwetse plakkers), maar geven mij vaak een week later nog rode cirkels op de plek waar de zuignapjes zaten. Behalve dat het er wat vreemd uit ziet heb je er verder geen last van.

Longen zijn het volgende onderdeel van het programma. Met een computer en een klein apparaatje dat je tussen je tanden klemt wordt, na een flinke ademteug en lang uitblazen, gemeten hoeveel lucht je uit kunt ademen en hoe krachtig je dat doet. De uitslag wordt afgezet tegen een gemiddelde en geeft de conditie van je longen aan.

Tot slot volgt een bloedonderzoek door middel van een vingerprik. Tegen meerprijs kun je een uitgebreid bloedonderzoek laten doen. Daarvoor krijg je vooraf een afnameformulier toegestuurd en maak je afspraak bij een STAR-bloedafnamelocatie in de buurt.

De verklaring en rapportage
Direct na alle onderzoeken krijg je, bij goed resultaat, je medische verklaring toegestuurd. De verklaring die je van Sportgeneeskunde Rotterdam krijgt is standaard in drie talen: Nederlands, Frans en Engels. Deze verklaring is voldoende om toegelaten te worden tot de wedstrijden van RunDisney. Op internet ben ik een paar reacties tegengekomen van hardlopers die problemen hadden bij de aanmelding bij het inleveren van een andere dan de standaardverklaring van RunDisney. Die ervaring heb ik zelf niet en elke officiële verklaring die minstens opgesteld in de Franse taal is voldoende voor RunDisney in Disneyland Paris. Wil je je dubbel indekken dan kun je ook een blanco standaardverklaring van RunDisney meenemen. De sportarts doet er niet moeilijk over om deze ook te stempelen en tekenen als je onderzoek in orde waren.

Is je na dit verslag nog iets onduidelijk of heb je een prangende vraag? Laat een reactie achter en ik beantwoord je vraag graag!

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Ohana betekent familie. Familie betekent dat niemand wordt vergeten of achter blijft.

— Stitch