Gaat RunDisney in september nog door?

Iedereen kijkt uit naar hét moment dat Disneyland Paris de deuren opent voor de fans. De hunkering is alleen maar groter geworden nu Disneyland Shanghai weer mondjesmaat bezoekers toelaat in de parken. De grote vraag die iedereen dus stelt: wanneer gaat Disneyland Paris open? En de sportieve fans vragen zich hardop af of RunDisney in september nog wel doorgaat nu de eerste Princess Run voor Disneyland Paris al naar de prullenbak werd verwezen dankzij de coronacrisis.

Hoe reëel is de verwachting dat RunDisney in september nog doorgaat? Of het hardloopevenement doorgaat is van vele factoren afhankelijk.

Samenvatting statistieken. Bron: Ministère des Solidarités
et de la Santé

Hoe ontwikkeld het virus zich?
In Nederland zien we een afvlakking van besmettingen. Diverse beperkingen worden langzaamaan wat los gelaten. Ook in Frankrijk is een soortgelijke trend te zien. Hoewel de verspreiding van het virus afneemt is het 77e arrondissement, waarbinnen Disneyland Paris ligt, nog rood gekleurd. Dat heeft onder andere te maken met de ziekenhuisbelasting die nog erg hoog is in deze gebieden. Om te voorkomen dat de ziekenhuizen in deze regio’s overbelast raken zijn er nog steeds beperkingen van kracht.

Kun je in Frankrijk komen?
Dat klinkt als een vreemde vraag, zeker wanneer je de beschikking hebt over eigen vervoer. Maar het is onder de huidige omstandigheden een reëele vraag. In het ontwikkelde Europa kennen we al langer de vrijheid van verplaatsen ondanks de aanwezigheid van landsgrenzen. Vele Europeanen zijn niet gewend aan grenscontroles zoals deze vroeger normaal waren. De eerste grens op de route naar Disneyland Paris vinden we bij België. Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland. De niet-essentiële reizen zijn verboden tot en met 8 juni 2020. Schending van dit verbod is strafbaar en de Belgische politie controleert actief. Ga je toch de grens over dan riskeer je een boete tot € 4000 of maximaal 3 maanden gevangenisstraf. 

Stel dat de grens naar België langer dicht blijft dan is omreizen via Duitsland nog een optie. Hoewel niet-essentiële reizen daar ook worden ontraden is er geen in- en doorreisverbod. Wel kan de politie controles uitvoeren. Je reistijd neemt daarmee wel behoorlijk toe: met de auto vanaf Rotterdam doe je er ongeveer 4 uur extra over. Nog even los van de extra reiskosten.

Ten tijde van het schrijven van deze blog zegt Frankrijk nog op de website van hun ambassade in Nederland: “Alle niet-Fransen die geen zwaarwegende reden hebben om naar Europa en Frankrijk te reizen, moet de toegang tot het Franse grondgebied worden ontzegd.” Uitzonderingen zijn volgens de Franse overheid mogelijk: voor het terugkeren naar een eigen woning in Frankrijk, zwaarwegende redenen in de familiesfeer, bepaalde beroepsgroepen (zoals zorgverleners) of als doorreis naar een ander land om de eigen woning te bereiken. Alle recreatieve opties zijn dan ook niet mogelijk.

Zolang de inreisbeperkingen gelden voor België en Frankrijk is het reizen met de trein naar Disneyland Paris ook geen optie. Wanneer de inreisbeperkingen worden opgeheven dan zou met de trein reizen weer mogelijk worden. In België geldt dan wel de verplichting om een mondmasker te dragen, zo schrijft Thalys op hun website.

Zijn samenkomsten toegestaan?
Het sociale leven ligt al maanden aan banden. Sinds de uitbraak in januari worden pas nu, halverwege mei, de eerste stappen gezet om beperkingen te versoepelen. Grote samenkomsten zijn echter nog niet toegestaan. Organisatoren van grote zomerfestivals hebben al gezegd dat het festivalseizoen 2020 eigenlijk al voorbij was nog voor het was begonnen. Mocht de uitbraak van het coronavirus redelijk onder controle blijven dan heeft de Nederlandse overheid in het vooruitzicht gesteld dat per 1 juli 2020 de campings en vakantieparken open mogen en dat samenkomsten tot 100 personen wordt toegestaan.

Dan is de vraag hoe de beperkingen en versoepelingen daarvan in Frankrijk vorm zullen krijgen. In Frankrijk geldt dat samenkomsten van meer dan 5000 personen niet zijn toegestaan, in ieder geval tot september dit jaar. Disney heeft zich op het standpunt gesteld dat deze beperking niet van toepassing is op de parken. De beperking zou namelijk alleen van toepassing zijn op eenmalige of kortdurende evenementen.

De vervolgvraag is of RunDisney dan gezien wordt als een eenmalig evenement of als een activiteit van het park. Dat zou misschien nog per dag kunnen verschillen. De kortere afstanden en de Kids Runs worden gelopen binnen de grenzen van de parken. De halve marathon wordt traditioneel grotendeels gelopen buiten het park door de naastgelegen dorpjes. Voor de halve marathon is Disney daarmee afhankelijk van Marne-la-Vallee om onder andere verkeersmaatregelen te nemen. Onder de huidige omstandigheden is het niet aannemelijk dat een dergelijke vergunning wordt verleend.

Een oplossing waar Disney voor kan kiezen is om het weekend in aangepaste vorm aan te bieden waarbij alleen routes worden gelopen binnen de grenzen van de parken. Het eigen terrein van Disneyland Paris zou daar groot genoeg voor zien, alhoewel dat voor een halve marathon misschien nog een uitdaging kan zijn om een leuke route te verzinnen. En, is zo’n aangepaste route wel wat je wilt voor de eerste jubileumeditie?

Beschikbaarheid hotels
Wanneer je in het begin van 2020 een boeking had gedaan bij Disneyland Paris kon je er voor kiezen om de boeking te annuleren of te verplaatsen naar een later moment in het jaar. Hoewel er geen officiële cijfers van de herboekingen bekend zijn weten we van cast members dat er veel boekingen zijn verschoven naar het derde kwartaal. Via berichten op Twitter weten we ook dat er mensen bot hebben gevangen wanneer zij voor september nog een hotelovernachting wilden boeken in één van de Disney-hotels.

Tot 14 juli 2020 zijn in ieder geval alle reserveringen geannuleerd en voor het RunDisney-evenement in september zijn de boekingen nog niet beschikbaar. Met de verschuivingen van alle boekingen uit het voorjaar komt Disney vervolgens in de knel in het najaar. Om arrangementen aan te bieden heb je immers wel beschikbaarheid in de hotels nodig.

De minimale beschikbaarheid van verblijfsopties in de Disney-hotels kan betekenen dat Disney die mogelijkheid of niet gaat aanbieden, of wellicht tegen veel hogere prijzen. Of dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om partner-hotels te betrekken bij de arrangementen. De vraag is of je dat als hardloper wel zo prettig vindt. Het betekent namelijk extra reistijd en je bent al even onderweg voordat je wedstrijd begint. Na afloop wil je je graag even opfrissen en dat betekent weer terug naar je hotel. Zo ben je de helft van je dag al kwijt die je anders in de parken door had kunnen brengen. Maar goed, dan wil je misschien nog voor lief nemen.

Hardlopen in de 1,5-meter-samenleving
Dan is er nog het sporten zelf. Hoe gaat het hardlopen in een 1,5-meter-samenleving? Het korte antwoord: dat is nog niet echt duidelijk. Over eventuele aanpassingen bij hardloopevenementen schrijft de organisatie van de TCS Amsterdam Marathon op hun website: “Er wordt daarbij gekeken naar alle aspecten van het evenement: van het vervoer tot en met de verzorging langs het parcours en van de inrichting van de start tot en met de spreiding van deelnemers.”

Het uitspreiden van deelnemers is een logische gedachte. Maar dat heeft behoorlijk logistieke gevolgen. Er kunnen minder deelnemers tegelijkertijd aanwezig zijn in de startvakken, er zullen meer startmomenten komen om alle deelnemers gelegenheid te geven om op de goede afstanden te laten starten, vrijwilligers en mensen van de organisatie zijn langer belast met het evenement, afsluitingen van openbare wegen moeten langer duren en dat vraagt ook weer meer capaciteit van openbare veiligheidsdiensten. En hoe gaat het met sanitaire zaken? Die zullen nog vaker schoongemaakt moeten worden en ook die moeten meer verspreid van elkaar staan. Het voor mannen bekende urinoirkruis, waar je met 4 personen tegelijkertijd gebruik van kan maken is wellicht verleden tijd – hoest er iemand dan gaat het immers richting een andere deelnemer. Dan zijn er nog bezoekers; ook die moeten afstand van elkaar bewaren. En zo zijn er nog veel andere zaken nog niet eens benoemd.

Het lopersmagazine Runners World schreef er een uitgebreid stuk over. Interessant om eens te lezen.

De slotsom
Als je alles zo optelt dan hebben wij er weinig vertrouwen in dat Disney het evenement in september nog doorgang gaat laten vinden. Ook later in het jaar zal waarschijnlijk niet tot de opties behoren gezien de andere evenementen die dan eigenlijk georganiseerd worden. Tegen het einde van het jaar zijn daarnaast de weersomstandigheden vaak oncomfortabel om nog een dergelijk groot evenement te organiseren.

Ons advies: blijf goed trainen en let op elkaar zodat we allemaal veilig kunnen trainen. 💪

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Het verleden kan pijn doen. Maar zoals ik het zie kun je er voor weg lopen of er van leren.

— Rafiki