Main Street USA

Gaat RunDisney nog door met het coronavirus?

Voor het eerst in de historie heeft Disney alle parken in Azië gesloten. Tokyo, Shanghai en Hong Kong sloten de deuren in reactie op de virusuitbraak die enkele weken begon in het dorpje Wuhan in China. Het virus heeft zich inmiddels over een groot deel van Europa uitgebreid. De logische vraag is of Disneyland Paris met eenzelfde besluit zal komen en of de nieuwe Princess Run in Disneyland Paris gevaar loopt.

De Franse overheid heeft inmiddels een besluit genomen dat alle grote vormen van samenkomst (meer dan 5000 bezoekers) tot nader bericht verboden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor concertzalen. Île-de-France, de regio waarbinnen Disneyland Paris ligt, kent momenteel meer dan 10 besmettingen. Daarmee is overigens niet gezegd dat deze besmetting nabij Disneyland Parijs zijn. Om het aantal besmettingen in de regio in perspectief te zetten: Île-de-France is 12.000 kilometer groot en heeft ongeveer 12,5 miljoen inwoners. De grootste besmettingshaard ligt momenteel in de regio Oise, op ongeveer 15 kilometer van Disneyland Paris.

Medewerkers betaald verlof
Hoewel Disneyland Paris nog steeds open is zijn er al wel enkele maatregelen genomen om verspreiding binnen de parken zoveel te voorkomen. Zo zijn medewerkers die recent in besmette gebieden zijn geweest twee weken lang niet welkom om te komen werken. Zij krijgen betaald verlof. Binnen die twee weken moet blijken of zij eventueel besmet zijn met het virus.

Problemen met merchandise
Het overgrote merendeel van de merchandise in de parken komt uit China. Doordat veel fabrieken daar zijn gesloten vanwege het coronavirus loopt de productie van goederen logischerwijs terug. Zo werd de release van de Onward-pins al uitgesteld, zo meldt Looopings.

Vooralsnog geen gevolgen
Behalve de verminderde beschikbaarheid van bepaalde merchandise heeft de uitbraak vooralsnog geen gevolgen. Alle geplande evenementen gaan door en de beide parken blijven ook gewoon open. Ook richting de bezoekers worden door Disneyland Paris geen extra maatregelen genomen.

Dat neemt niet weg dat Disneyland Paris wel zou kunnen besluiten dat er maatregelen genomen worden als de uitbraak blijft toenemen. Het zou dus ook kunnen dat een hardloopevenement als RunDisney verplaatst zal worden. Het volledig annuleren van dit evenement lijkt ons niet logisch aangezien Disney veel heeft gedaan in de voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan de medailles en merchandise voor het evenement. Veel merchandise is gebonden aan een bepaalde periode en het zou dus een direct verlies zijn als Disney het evenement volledig zou annuleren.

Wat als de Princess Run wordt verplaatst?
Als het evenement wordt verplaatst dan heeft dat gevolgen voor je reis. De reisverzekering dekt deze situatie namelijk niet. Deze verzekering dekt namelijk alleen zaken die jouzelf direct treffen, bijvoorbeeld als je zelf al ziekt bent. Op de website van het Verbond van Verzekeraars kun je meer lezen over de gevolgen voor reizen.

Coronavirus/2019-nCoV/Covid-19
De term “coronavirus ” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Ga voor betrouwbare informatie naar www.rivm.nl, de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Voor reisinformatie raadpleeg je de officiële informatie van de Rijksoverheid op disclaimer.

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Disneyland zal nooit klaar zijn. Het zal blijven groeien zolang er verbeelding in de wereld bestaat.

— Walt Disney