Disneyland Paris, corona en kleurcodes

In Nederland is de laatste dagen een gestage toename van besmettingen te zien met het coronavirus. Ook in Frankrijk zijn op veel plekken stevige toenames te zien. Overheden nemen daarom maatregelen om de volksgezondheid te beschermen.

De situatie veranderd bijna dagelijks en het is daarom verstandig om altijd een officiële bron van de overheid te raadplegen om je bezoek aan Disneyland Paris te plannen. Informatie over Frankrijk wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gegeven op de website Nederland Wereldwijd. Voor je op vakantie gaat controleer je hier altijd wat de stand van zaken is.

Zowel Nederland als Frankrijk gebruiken kleuren. Er zit echter verschil in hoe deze kleuren gebruikt worden en dat geeft nog al eens verwarring. We kijken naar de situatie zoals deze vandaag, 12 september, is. Het gebied rondom Disneyland Paris is volgens de Franse overheid aangeduid als een rode zone, terwijl de Nederlandse overheid het gebied oranje kleurt. Waar zit nu het verschil.

De Nederlandse kleurcodes

We kijken eerst naar de Nederlandse kleurcodes. Namens de Nederlandse overheid geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken adviezen over het reizen naar andere landen. Deze adviezen worden op haar beurt weer gebruikt door bijvoorbeeld reisorganisaties, verzekeraars en werkgevers om beleid op te baseren.

Aanduiding zones in Frankrijk door het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland hanteert vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Zoals je ziet is Frankrijk nu vooral geel gekleurd met enkele oranje zones. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kleurcodes die Nederland hanteert. Nu worden de kleuren vooral gedomineerd door de aanwezigheid van het coronavirus, maar het Ministerie kijkt ook naar andere situaties die de veiligheid van bezoekers in gevaar zou kunnen brengen. Terreurdreiging of weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld ook van invloed zijn op de kleurcodes.

Je kunt er meer over lezen in de FAQ van Nederland Wereldwijd.

De Franse kleurcodes

Aanduiding zones in Frankrijk op 12 september 2020

In Frankrijk wordt de kleurcode vastgesteld door het Ministère de solidarité et de la santé. Vergelijk het met Ministerie van Volksgezondheid in Nederland. Daar zit ook gelijk een groot verschil: de kleurcode zegt vooral iets over de omstandigheden rondom volksgezondheid. Andere factoren, zoals veiligheid door terreur of weersomstandigheden worden niet betrokken in het oordeel waar dat bij de Nederlandse kleurcodes wel gebeurt.

Een gebied wordt in Frankrijk rood gekleurd op basis van een aantal medische indicatoren: aanwezigheid van het virus, druk op de ziekenhuizen, uitgevoerde tests, percentage positieve tests, enzovoort. Een zone wordt dan aangeduid als une zone à circulation active du virus (ZCA), oftewel een gebied waarbinnen het coronavirus actief is. De premier besluit formeel of een gebied worden aangewezen als een rode zone.

Het gevolg van deze aanwijzing is dat lokale overheden meer bevoegdheden krijgen om maatregelen te treffen om het virus tegen te kunnen gaan. Er kunnen reisbeperkingen ingesteld worden, gebouwen kunnen verplicht worden gesloten, bijeenkomsten kunnen worden verboden, enzovoort.

Gevolgen voor Disneyland Paris

Voor de volledigheid moet je dus twee informatiebronnen beoordelen: die van Nederland en die van Frankrijk. Nederland heeft een oranje advies gegeven voor het gebied waarin Disneyland Paris ligt. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Vakantie of recreatie valt nadrukkelijk niet onder noodzakelijke reizen. Omdat het een advies is kun je er zelf voor kiezen om wel te reizen. Dit is niet strafbaar. Wanneer je vervolgens terug keert uit een oranje gebied adviseert de overheid om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook dit is weer een dringend advies en geen wettelijke verplichting. Het niet volgen van de quarantaine is dus niet strafbaar. Met het oranje reisadvies kun je er dus voor kiezen om wel naar Disneyland Paris te reizen.

Houd er ook rekening mee dat de oranje of rode kleurcode gevolgen kan hebben voor verzekeringen. Word je bijvoorbeeld ziek dan kan het zijn dat je zorgverzekering of reisverzekering bepaalde kosten niet vergoed. Ook in het geval dat het land in lockdown wordt geplaatst kan het problematisch zijn om terug te keren naar Nederland. Raadpleeg dus de voorwaarden van je eigen verzekeringen of lees alvast de veelgestelde vragen bij het Verbond voor Verzekeraars.

Kijk vervolgens naar de situatie rondom Disneyland Paris via de website van het Ministerie. Je ziet hier een kaartje. Zoek hier naar zone 77 waarbinnen Disneyland Paris ligt of zoek op de lijst naar Val-de-Marne. Terwijl we dit artikel schrijven is dit gebied rood gekleurd. Zoals je al eerder las betekent dit dat de lokale overheid extra maatregelen kunnen treffen. Voorlopig is dit niet het geval en blijven de algemene regels zoals het houden van afstand en het verplicht dragen van een mondkapje gelden. En hoewel er nog nergens geruchten zijn dat Disneyland Paris weer dicht zou gaan behoort dit wel tot de mogelijkheden terwijl de parken in het rode gebied liggen.

Coronavirus/2019-nCoV/Covid-19
De term “coronavirus ” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Ga voor betrouwbare informatie naar www.rivm.nl, de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor reisinformatie raadpleeg je het officiële reisadvies van de Rijksoverheid op Nederland Wereldwijd. Lees ook onze disclaimer.

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Sommige mensen zijn het waard om voor te smelten.

— Olaf