Cars - Sheriff

Disney kleineert veiligheidsgevoel bezoekers

De hele discussie begon door de bovenstaande tweet van Axel, die veel vlogs maakt over Disneyland Paris. In zijn tweet spreekt hij zijn frustratie uit richting Disney over de agressieve en opdringerige jongens die je vragen om je toegangsticket als je de parken verlaat.

Het lijkt een onderwerp te zijn wat Disney maar al te liefst wil vermijden: het onderwerp veiligheid en beveiliging rondom Disneyland Paris. Voor incidentele bezoekers lijkt het onderwerp ook prima geregeld te zijn, zeker als je verblijft in één van de Disney hotels. Bezoekers die op eigen gelegenheid met de auto komen kennen ook de andere kant van de medaille. Die van bedelaars en opdringerige personen bij de uitgang van Disney Village.

De ervaring start al bij het begin van je dagje uit als je vanaf de grote parkeerplaats je eerste kilometers loopt richting de hoofdingang van de parken. Voor je ligt een weg met aan weerszijden netjes bijgewerkte perken, bomen en bossages. Bij het naderen van de eerste bocht hoor je bij herhaling “s’il vous plaît“. Wellicht denk je nog dat een ijverige medewerker hier plattegronden en programma’s staat uit te delen. Je komt echter bedrogen uit als je geconfronteerd wordt met een zongebruinde man in rolstoel die onder zijn Franse smeekbede je van geld afhandig probeert te maken door het aanbieden van een kartonnen bekertje.

Oké, één zwaluw maakt nog geen zomer en dus zegt één bedelaar natuurlijk niets. Vergelijken met de voorsteden van Parijs is het zeker niets waar je veelvuldig met bedelaars wordt geconfronteerd.

Af en toe kom je onderweg nog wat jongeren tegen die je toegangskaartjes tegen “voordelig tarief” aan willen. Heus een goede deal, zo beloven zij je plechtig. Wees verstandig: loop er met een grote boog omheen.

Zakkenrollers roven miljoen euro

Zijn de gevoelens van bezoekers dan overdreven? Zeker niet. Dit getuige ook het nieuws uit de nabijgelegen rechtbank in Meaux. In 2014 werden daar nog diverse Roemeense zakkenrollers veroordeeld. Vanuit de rechtbank wordt het verhaal opgetekend van een georganiseerde groep onder leiding van Roemenen. Zij schroomden er zelfs niet voor om kinderen van 12 tot 17 jaar in te zetten voor de diefstal. Na uitgebreid onderzoek van de Franse justitie kwam een netwerk in zicht waarbij de Roemenen samen werkten met Aziaten en Fransen om geld wit te wassen en richting Roemenië te krijgen.

Hun voornaamste werkgebied? Jazeker, Disneyland Paris. En het nabij gelegen winkelcentrum Val d’Europe – voor de volledigheid.

Daarbij gaat het zeker niet om een kleine zaak. De lokale politie zag in de periode van september 2014 tot maart 2015 een dikke 1000 aangiften van zakkenrollen en diverse vormen van diefstal hun kant op komen. Per dag lukte het hen om zo 7.000 euro per dag aan criminele winst te vergaren. De rechtbank gaat er vanuit dat de totale opbrengst rond de 1 miljoen euro ligt bestaande uit contant geld, dure lederen goederen zoals tassen, mobiele telefoons, juwelen en dure horloges.

De tickettruc

Wetende dat de tickets voor Disneyland Paris flink aan de prijs zijn is de volgende vraag hoe deze dieven de parken binnen komen. Aan het einde van je dag in de parken krijg je die vraag vanzelf beantwoord als je dezelfde route terug volgt naar de parkeerplaats van Disneyland Paris. Tussen de uitgang bij Disney Village en het toeristisch informatiekantoor hebben zich diverse groepjes vooral Oost-Europese jongemannen geposteerd.

Vertrek je rond de middag uit de parken dan vallen zij je lastig met de vraag of zij je oude kaartje mogen hebben. Herinner je je nog dat bij binnenkomst je kaartjes “tegen voordelig tarief” werden aangeboden? Je weet nu dus ook gelijk waar de kaartjes vandaan komen. Diezelfde kaartjes gebruiken de criminelen om Disneyland binnen te komen. Zo kost het ze zelf geen enkele euro om toegang te krijgen.

Het gedrag van deze jongemannen is ongemakkelijk, hinderlijk, opdringerig en soms zelfs agressief. Zeker niet de laatste ervaring die je mee naar huis wilt nemen na een bezoek aan Disneyland Paris met je gezin. Dit alles gebeurd onder het toeziend ook van de beveiligers van Disney en de surveillerende militairen.

Tot ‘s avonds laat staan de jongelui op het voorplein en tegen sluitingstijd van Disneyland wisselen zij vloeiend van werkwijze. Waar ze je eerst toegangskaartjes proberen los te peuteren of te verkopen, willen ze je bij het verlaten van Disneyland maar al te graag een souvenir aansmeren. Lichtgevende Eiffeltorens, blaffende hondjes op batterijen, speelgoed. Al slalommend op deze rommelmarkt probeer je de parkeerplaats te bereiken.

De afgelopen jaren hebben we hierover meermaals geklaagd. Het antwoord van Disney is hierop telkens hetzelfde: “We hebben je klacht doorgegeven aan de verantwoordelijke manager.” Tot op de dag van vandaag is er niets veranderd. Volgens Disney is het gebied waar de opdringerige jongelui “werken” een openbare weg en kan Disney dit niet afsluiten of er op een andere manier tegen optreden.

En, hoe reageerde Disney dit keer op de klacht van Axel? Wel,…

Kom op Disney; pak je verantwoordelijkheid. Betrek de lokale autoriteiten bij dit probleem en los het op!

Hoe denk jij er over?

Inspiratie

Weet je wat je moet doen als het leven tegen zit? Gewoon blijven zwemmen!

— Dory